Tuesday, January 20, 2009

Rasa Sedap Membasuh Mulut?

Menurut kajian yang baru-baru ini dikeluarkan oleh Dental Journal of Australia,pencuci mulut dalam bentuk cecair seperti Listerine,Colgate dan sebagainya menyumbang ke arah risiko kanser mulut (oral cancer)

Dulu aku pakai lepas tu aku stop.Baru-baru ni ada aku beli Listerine hijau satu botol sampai sekarang aku tak bukak2 lagi.Takut lak aku baca ni.

Dah la aku hisap rokok,tambah pulak dengan mouthwash yang merbahaya ni menyebabkan aku jadi trauma.Cukuplah hisap rokok menyebabkan risiko kanser lain.

Aku sekadar cuba meminimakan risiko kanser aku.Hehe.

Link
ABC News Australia
3News New Zealand

Bila aku baca aku baru sedar,rupanya semua tu alkohol.Jadi,apa status halal haram dia?Logo halal mana ada.

10 comments:

zera said...

what??!!
dah r org slalu gune bnde nih..
pasni xmo gune dah..

dinsman said...

haa?
ada alcohol?
mana bleh pakai camtu..
karang tertelan susah lak

seb baik aku pakai Winz mouthwash- nonalcohol, CNI nyer produk

hehe

kucheng said...

tapi apa hukum alkohol disini, bila tertelan tu ada memabukkan ke? kenapa listerine dielakkan tapi teguk arak tak elakkan?

Radin Hairi said...

anyway, ade kat farmasi pembasuh mulut yang tiada alkohol klau rasa was-was

Anonymous said...

bper la pesen alkohol dalam listerine tue

lagipon alkohol kan memang untuk antiseptik,dah sah2 untuk korang punyer bakteri ilang...

jgnla pkai sebab korang nk steam plak..tergantong niat r,tapi klo korang nk minum alkohol sebab nk steam baek bli jer air kencing setan yg berlambak kat kedai2 tue

lagipon bukan listerine yg dapat menyebabkan kanker,fastfood tue...mcd, kfc...semua ader bhn carsinogenic kan

brat2104 said...

alkohol bukan arak. yg haram tu arak..

klu ikutkan,dlm lemak ada ikatan alkohol.

cuma, alkohol ni, mengeringkan mulut.. tu yg x elok.

Punk Princess said...

brat2104: arak tu bukan alkohol ke?ko nie bodoh ke ape?hahaha..

Anonymous said...

Punk Princess: Abih tapai pon alkohol ka? Apa bodoh nyer pemikiran, arak ada alkohol bukan nyer sama maksud alkohol WTFLOL

Anonymous said...

Listerine ko takot. Merokok ko tak takot. Otak ko kat lutut

Anonymous said...

Yang percaya bulat2 blog ni llagi la otak kt ponggong. G bukak autorised website la. Jakim or World Halal Council... kalau pandai sgt g la ganti Yusuf Qaradhowi sbg ketua ulama mujtahid