Sunday, February 15, 2009

Air Limau Lebih Mahal Daripada Minyak

Komplen daripada Mrs.NR:

Hi… dah berbulan nak menulis tapi agak kesuntukan masa, lagipun tak jumpa cari mana pegi scanner. Hehe. So here goes…

On Sunday, 3 January 2009 my husband and I spent our afternoon at Fitness First The Curve, Mutiara Damansara… lepas dah workout tu lapar pulak rasa… malas nak makan luar sebab dah plan nak masak nanti kat rumah…

so to cure my hunger pang we went to this bakery,to buy 1 sausage bun, 1 egg tart and 1 drink, and to my surprise, this is the amount that we have to pay…

Can you believe it? RM 4.50 for a bottle of drink, that costs only RM 2.00, kat kedai 7-Eleven kat sebelah tu. (lepas dpt receipt trus pegi check harga that bottled drink kat 7-E) The same exact drink!!! Do your own calculation. So, kami berjanji takkan beli apa-apa air kat kedai tu dah.


Komen - Harga memang cekik!Tapi tu memang taktik biasa mana2 kedai makanan aa,jual air botol yang dah mark up price gila-gila.

Apa yang aku buat,contohnya kalo aku makan kat kedai yang air dia mahal,aku gi beli air dulu kat kedai runcit.Sebab katakanlah aku order air soya,satu gelas Rm3.Aku beli kat kedai runcit,satu tin RM1,50.Takde beza.Yang beza tu cuma dia tolong tuang dan taruk ais.Tak pernah pun aku kena sound sebab buat camtu walaupun aku makan kat kedai.Mungkin sebab diorang takut tengok aku kot...

Jadi,Tips untuk hari ini -
Biasanya air2 botol dan tin yang dijual dekat bakery memang mengarut harganya.Jangan beli kat situ.Cuba carik alternatif lain.Beli makanan mcm roti,OK..beli minuman..jangan.Sebab minuman ni diorang pandang macam side income.Kalau ada orang beli,ok,takde pun takpe.Jadi,price tu agak tak berapa nak dijaga.

Selalunya bakery2 ni,diorang mark up harga tinggi sebab barang tu datang kat diorang sebagai end customer,maksudnya harga air diorang beli tu sama harga dengan apa yang kita pelanggan biasa beli.Diorang gi supermarket,beli ikut market price.Pastu jual.Sebab aku pernah nampak dekat satu bakery ni,diorang bawak plastik Carrefour,dalam tu penuh air.Susun dalam peti sejuk dan jual.Satu bakery kat Alamanda.Carrefour ada sebelah tu aje.

Harga?Melambung tinggi sebab nak cover kos bawak beberapa meter tu.

5 comments:

melon. said...

wow.
aku rasa ini blog pertama tentang kepenggunaan yang aku jumpa.
aku tak ragu2 nak follow.kak.
haha.

another thing.kalau aku ada hal kepenggunaan, aku report kat sini je lah.sudi terima report.?

Anonymous said...

aku nak komplen! tesco ngan carrefour! sapa yg jaga brg2 kemasukan?!org nak beli tempura produk RAMLEE takde! tiap2 bulan usha pun takdek!! dulu ade...tempura tu sedap+bumiputra punya! tapi kenapa yg ada kat shelf cuma ayamas?!dah la aku terpaksa beli sbb takda ramlee...tak sedap plak tu! mana RAMLEE??!?

Shafique said...

Memang pon. Kalo sesapa yang tak der tue cepat2 la sedar. aku jrg mkn kat bakery ke fast food kew. Kalo makan kat food court tesco or carrefour aku beli air siap2.

mcm gak air kat stesen minyak. aiseh harga dia rsa aku nak meniaga pam minyak plak. ahaksss!

Anonymous said...

aiseh...awat dh xda uet sgat ka nk byar lbeh 2 riggit utk air tue??pgi kt tmpat2 standard tpi xdak uet muahahha..sya agk kak ni staff gomen tul x?klu slh sory la..hahaha..no0b

usahawanmelayu said...

Salam...

Saya setuju sgt dgn blog ni. Boleh kita kongsi2 hal2 hak pengguna yang sangat lemah di Malaysia ni. Moga2 kita boleh share2 apa yg berilmu di sini. Thanks.

http://bio-aura-nano.blogspot.com/

Wassalam.