Wednesday, May 6, 2009

Berapa Banyak Gula Dalam Makanan Kita?



Sugarstacks.com telah menyediakan gambarajah untuk kita membandingkan jumlah gula dalam makanan dan minuman yang kita makan sehari-hari.Mungkin kebanyakan pengguna kat Malaysia ni tak menggunakan gula kiub tu dan aku sendiri tak sure satu kiub tu berapa banyak gula dia (aku assume satu kiub tu satu camca besar)






Kalau kita tengok,jumlah gula yang digunakan khasnya dalam minuman adalah terlalu tinggi jumlahnya dan akan mengakibatkan kita mengalami kencing manis,gigi rosak dan hipertensi.





Jadi,kalau ada makanan dan minuman yang anda gemari ada kat sini,bolehlah mula kurangkan jumlah pengambilan.



Ada banyak lagi sampel makanan dan minuman yang ada,jadi aku hanya ambik yang mana relevan dengan pengguna kat Malaysia dekat sini.Jagalah kesihatan anda.

5 comments:

dinsman said...

pergh
cuak gila aku nak minum air2 camtu dh
mau rosak teruk buah pinggang aku
isk2

Anonymous said...

tapi bukan ke kismis tu content with a natural(not synthetic) sugar, which is a good source for energy.

Pengganas said...

Eh Captain Crunch mana ada dekat Malaysia daaa..

double s said...

berapa byk gula. dan berapa byk yg sedar hehe

Anonymous said...

sangat menarik, terima kasih